Geschiedenis van CSB

Programmed for Your Success since 1977

De oprichting van CSB

CSB werd op 1 juli 1977 als adviesbureau opgericht door Dr. Peter Schimitzek en zijn broer Karl Heinz. De core business lag op bedrijfskundig- en juridisch advies aangaande de productie van levensmiddelen. Halverwege de zeventiger jaren zijn er nieuwe voedselvoorschiften ingevoerd door de toenmalige Duitse wethouder.  Deze nieuwe regelgeving verplichte fabrikanten van vleesproducten om continue hun recepten te controleren. In dezelfde periode maakte ‘electronic data processing’ zijn intocht. Voor Dr. Peter Schimitzek was het vervolgens een logische stap om IT in te zetten om de nieuwe uitdagingen van zijn klanten aangaande locatie analyses, product berekeningen en recept optimalisatie te beantwoorden.  Sindsdien werkt CSB nog steeds met deze aanpaak, onze organisatie optimaliseerd de value chain van onze klanten door het gebruik van nieuwe technologieën.

Het merk CSB

Oorspronkelijk heette CSB KSB. De afkorting KSB staat voor “Kalkulations-Service und Beratung” (rekenservice en consultancy). In 1980 moest de naam echter veranderd worden omdat de naam KSB al gebruikt werd door een bekend pompfrabrikant. Tijdens een interne enquête droeg een medewerker de naam CSB voor. Op deze manier kon het logo met een aantal kleine aanpassingen toch behouden blijven. Dit is uiteindelijk CSB-system geworden en staat voor “computer, software en beratung – systematisch”. De toevoeging van –system pastte volgens allen beter doordat alles destijds al uit een enkel systeem werd geleverd.

De eerste klant van CSB

De eerste grote klant van CSB-System was de Duitse Firma Meica in Edewecht. Peter Schimitzek heeft Meica geadviseerd aangaande de optimalisering van hun recepturen en dit leidde al snel tot een uitbreiding van de installatie. Het eerste Product Management Systeem werd geplaatst bij Schmitz Fleischwaren in Heinsberg, Duitsland. Zowel Meica als Schmitz Fleischwaren zijn tot de dag van vandaag tevreden klanten van CSB-System.

De eerste IT-totaaloplossing voor de voedingsmiddelenindustrie

CSB is gestart met de ontwikkeling van software voor productcalculatie en receptuuroptimalisatie in de vleesindustrie. Vanaf 1981 is het systeem systematisch uitgebreid voor inkoop, productie, verkoop en finance. Zodat in 1983 de eerste branche-specifieke IT-oplossing op PC-basis voor de vleesindustrie geïntroduceerd kon worden. Vervolgens heeft CSB de software doorontwikkeld om te voorzien in de behoefte van andere branches, zoals brood & banket, delicatessen, dranken, zuivel, groenten & fruit en delicatesse.

CSB was zodoende de allereerste aanbieder van een gespecialiseerde IT-oplossing voor de voedingsmiddelenindustrie. Sinds 1985 is onze software upward compatible, dit wil zeggen dat nieuwe functionaliteiten automatisch van versie op versie geporteerd worden op de voorgaande versie. Hierdoor is de nieuwste versie van CSB-system altijd binnen een paar uur operationeel.

De duidelijke branchefocus onderscheid CSB van de grote ERP aanbieders en geeft de doorslag waarom klanten voor ons kiezen. Vandaag de dag besteed onze software aandacht aan alle schakels van de Value Chain in onze focusindustriën. Zowel verticaal als horizontaal, dit betekend van de primaire producent tot aan de consument en van machine tot aan controller. Op deze manier worden alle bedrijfsprocessen in hun totaliteit gedekt middels de standaard versie van onze software.

Ons hoofdkantoor en de octagon

Zoals vele succesvolle software bedrijven is ook CSB begonnen als parttime onderneming vanuit een garage. In september 1990 is CSB verhuisd naar het huidige hoofdkantoor in Geilenkirchen dat destijds speciaal in opdracht gebouwd is. Het octagon heeft een sterke symbolische waarde. Als symetrische vorm en symbool voor welvaart, harmonie en voorspoed was dit de perfecte vorm voor het CSB kantoor. De stijl van het kantoor is gebaseerd op het beroemde jachthuis van Keizer Frederik II, Castel del Monte. Naast de aanleg van water en groen rondom het kantoor zorgt een palmentuin in het atrium en een koffiehoek in iedere achthoek voor een aangename werksfeer.  

Onze groei

CSB ervoer een sterke groei in de internationale vraag naar een branchspecifieke IT-totaaloplossing.  In 1990 werd in Zwitserland de eerste buitenlandse vestiging geopend en na de val van het ijzeren gordijn wist CSB zich snel te vestigen in de nieuwe deelstaten. In 1992 volgde een vestiging in Frankrijk, in 1995 in Spanje, in 1998 in Finland en Zweden en in 1999 betrad CSB ook de verenigde staten.

Tegenwoordig zijn onze CSB-expert wereldwijd vertegenwoordigd. Zij realiseren en begeleiden regionale projecten met internationale expertise. CSB werkt samen met klanten in 50 landen vanuit haar kantoren in 25 landen en biedt daarvoor haar software aan in 30 verschillende talen. Om dit alles te bewerkstelligen omvat de totale organisatie rond de 600 medewerker. Zodoende behoort CSB tot een van de grootste software-familiebedrijven in Europa.

CSB vandaag de dag

CSB heeft haar IT-totaaloplossing samen met haar klanten uitgebreid, vereenvoudigd en verbeterd. Gedurende de afgelopen 40 jaar wist CSB een uniek bestand aan best practices voor haar focus industriën te verzamelen. Zodoende wordt CSB-System vandaag de dag wereldwijd gebruikt en is alle kennis opgenomen in de standaard versie van onze software.

Het is nog steeds zo dat CSB in staat is om alle diensten uit eigen hand te leveren. “Wij bieden onze klanten alles uit eigen hand wat nodig is voor een efficient efficiënt  gebruik van ons systeem. Ons dienstenportfolio omvat naast software ook hardware, support, training, procesadvies en diensten als een eigen cloud center” aldus Vanessa Kröner.

Bericht
Stuur uw vragen of voorstellen naar ons.
E- mail
Schrijft u ons direct een e-mail.
CSB-standplaatsen
Wereldwijd hebben wij meer dan 30 standplaatsen.
Telefoon
Wij staan ook telefonisch tot uw beschikking.
Kontakt